RSS

Lunea Paștelui – Moldova fashion

16 Apr

dacă nu aș fi în siguranța caminului meu capitalist, luni dimineață ar trebui sa fiu undeva într-un cimitir, în ploaie, pazind niște oale pe un cavou, îmbrăcată ca de starea civilă și explicând neamurilor de gradul șapte de ce nu sunt încă măritată.

de acolo de unde viu eu, adica unde se agață harta în cui, cuiul în perete și peretele în clasa și clasa în scoala și așa mai departe sărbătorile pascale sunt acest eveniment spectaculos. mai ceva ca spectacolele anuale de adio ale formației Iris.

anul asta, din motive de amploaiat, adicatelea tre sa muncesc, nu am ajuns pe plaiurile domniei lui Stefan cel Mare și am ratat bunătate de manifestație culturală. dar profit de asta ca să vă povestesc despre cum se desfășoară de obicei Paștele în Moldova.

Totul incepe cu trei zile inainte…

…când faci de mâncare cât pentru trei triburi africane pe care le-ai înfometat un anotimp întreg. Sarmale – 100 de bucati, friptura – 3 tavi, salata boeuf – cinci lighene, oua rosii – 2 cartoane, drob – 2 tavi, cozonac – cinci bucati, pasca – doua de fiecare fel, mancare rece – doua tavi, placinte – 3 tavi, ciorbă – 6 litri, mezeluri si branzeturi – 5 kilograme.

Important de reținut! Nu ai voie sa te atingi de aceste bunătăți până în noaptea de Înviere. Stai și bălești până te deshidratezi langa covata cu aluat de cozonac în timp ce din cuptor miroase a plăcinte și nu pui doamne feri! mâna pe nimic.

….faci curațenie până îți cad mâinile. nu contează dacă îți vine sau nu cineva în vizită sau dacă tu pleci de acasă. Curațenie. Luna să fie. Și când termini, te așezi cuminte în colt și nu te miști să nu care cumva să deranjezi ceva.

…și de sâmbătă noapte… începe distracția. te duci la biserică (nu la orice biserică, la aia la care cântă un anumit popă, pentru că e important) unde ai impresia că ai ajuns la nuntă. Toată babetărimea e acolo, îmbrăcată cu taiorul pepit pus la păstrare pentru înmormântare, cu pălăria în cap și cu nepoții pieptănați cu cărare pe mijloc. Și te uiți cum oricum știu slujba pe dinafară așa că preocuparea lor este să se anihileze una pe alta din cap până în picioare. Aici e ca într-o redacție de Breaking News. Afli tot, despre oricine, ai minim trei surse de unde poți confirma și mare grijă la ce spui sau dai de înțeles. Trei metri mai încolo și tu ești studiat și disecat până în cel mai mic oscior.

Lângă babetărime… este tineretul. Care a venit acolo ca să nu stea acasă. Și pentru că i-au trimis părinții să sfințească un coș plin cu mâncare.

…operațiunea coșul este și ea o manifestare foarte importantă. Dupa slujbă, toata lumea se înșiră unul în spatele celuilalt și stă până pe la cinci dimineața, fumează un pachet de țigări, mai trage o dușcă din vinul din coș și așteaptă să treacă popa să dea cu busuiocul peste mâncare. si în spatele popii, vreo trei măicuțe cu ditamai sacul primesc ce vrei tu să dai de pomană din coșul proaspăt sfințit.

…ajungi hămesit acasă târâind coșul după tine și lumânarea aprinsă  (dacă nu plouă) și te pui la masă. și bagi în tine până simți că ficatul tau mai are puțin și se va transforma în ciuboțica cucului de verde ce e. și te culci. și a doua zi, mama te trezește și… ghici ce? da. te pune din nou la masă.

…duminica ti-o petreci zăcând de pe o canapea pe alta și pe seară, mama te trimite repede la somn că a doua zi te trezești la 6 dimineața. de ce trebuie să faci asta? să îți explic.

… luni dimineata la ora 6-7 tre să fii treaz, spălat și îmbrăcat cu haine noi, țol festiv nu oricum. Rochie, costum, etc, pantofi cu toc și cu 3 papornițe în mână ca să mergi la cimitir să dai de pomană. În papornițe ai niște oale, cozonac, sarmale, placinte, ciocolată, oua și lumânări.

… și târâi de papornițe așa îmbrăcat ca de interviu de angajare la Microsoft până în vârful dealului unde îți aranjezi pe cavou toate oalele și pui în ele sus menționatele. Când te oprești să îți tragi suflul, te uiti în jur și un univers aparte ți se deschide în fața ochilor.

… Klimt ar fi stupefiat. Dali s-ar desemna depășit de situație, iar Emile Zola s-ar angaja ca sudor după ce ar vedea această imagine. închipuiti-vă un cimitir plin cu femei îmbrăcate în rochii – de la rochii de plajă la rochii de nuntă cu spatele gol, cu părul dat cu fixativ, bărbați la costum, preoți și dascăli care forfotesc și cântă de la un mormânt la altul, țigani veniți la cerșit care stau lipiți de oalele tale până le dai și haina de pe tine numai să plece…. și sute de oameni la cinșpe ace alunecând prin noroi (pentru că în Suceava invariabil ploua a doua zi de Paste) făcând schimb de oale între ei. Cea mai amuzantă activitate este alergatul popii printre cruci… pentru că nu poti să dai oalele de pomană și să primești altele până nu le sfințește popa.

…și poți urmări această cursă de 10 de metri garduri…pardon, cruci… să prinzi popa să îl aduci la tine la mormânt ca să sfințească oalele. După care îți iei un GPS și încerci să depistezi unde anume în cimitir au cavouri neamurile și prietenii ca să te duci să schimbi oalele. La fiecare troc, trebuie să bei un păhărel. De orice. Prin urmare, dupa 8 oale schimbate, te descalți și lopătezi grațios înapoi spre cavou. După două ore de spectacol din ăsta, toată lumea e matoală mai ceva ca după meciul România – Insulele Feroe și se leagănă spre case.

…te întorci acasă cu o colecție impresionantă de farfurii și cratițe desperecheate și cu mâncare pentru cinci săptămâni de foamete în adăpostul antiatomic și… când să te culci la loc, mama te mai așează o dată la masă.

…Paște fericit

 
13 Comments

Posted by on April 16, 2012 in Aiurea, Romania

 

Tags: , , , , , , , , ,

13 responses to “Lunea Paștelui – Moldova fashion

 1. banciuandreea

  April 16, 2012 at 7:49 am

  Bacăul subscrie!! Aşa e! Aşa arată toată nebunia, cap-coadă! Eu am fugit rapid, luni de dimineaţă (sunt deja la Ploieşti), spre capitală, şi am scăpat de o parte din spectacol. Mă duc să am o discuţie intimă cu fierea mea. Nu a mai văzut atâta carne tocată de la Paştele trecut!
  😀 😀

   
  • gascaprinapa

   April 16, 2012 at 8:13 am

   acuma… ai fugit, ai fugit. dar recunoaste. cari dupa tine ditai gentoiu’ cu mancare de acasa. provincial, ca asa e frumos 🙂

    
   • banciuandreea

    April 16, 2012 at 10:01 am

    Un cozonac, friptură, drob, ouă ouă ouă!! 😀

     
 2. Olivia

  April 16, 2012 at 11:31 am

  Excelenta descriere!:)) eu am savurat momentul an de an ca pe un studiu antropologic savuros. Anul asta am ratat. Dar inteleg ca s-a desfasurat la fel. Prind eu la anu’ 😛

   
 3. Anca Andreea Strugariu

  April 17, 2012 at 11:44 am

  bai, “daca nu ploua”.. da’ de obicei ploua. La mine, patruj de kilometri mai sus, operatiunea cavoul se intampla in noaptea de inviere, dupa ce canta care mai de care cantarea “sfanta”, fara oale si sarmale; le ducem lumina… timp in care toata lumea coboara sfinti din pod si cruci si alte neamuri, pen’ ca cimitirul nu-i autostrada, dar masinile trec, mai e si cate-un damb si-uite asa curge ceara pe tolu’ festiv. Anul asta am zis pas. Am ascultat un popa no-name ragusit. Aaa… si a plouat.

   
 4. Simona

  July 13, 2012 at 5:30 pm

  ai reusit sa faci sa-mi mai treaca din dorul de casa :)), aceeasi randuire si-n Campulung Moldovenesc…doar ca las treaba cu mersul la cimitir pe alt membru al familiei.

   
  • gascaprinapa

   July 15, 2012 at 10:39 am

   Spune-mi cum reusesti sa faci asta? Cum reusesti sa ii convingi sa nu te duci la cimitir. Except for suggesting you might have a terminal illness???

    
 5. roxtao

  July 19, 2012 at 11:40 am

  Esti din SV oras sau SV judet? Daca e varianta a doua, pot sa te intreb de unde mai exact? Poate ne cunoastem 🙂

   
  • gascaprinapa

   July 19, 2012 at 11:58 am

   Suceava oras. Ssunt gasca de asfalt. Specie rara cu penaj bogat.

    
   • roxtao

    July 19, 2012 at 12:00 pm

    Ah, am inteles :d Si eu tot de oras, dar mai mititel asa ^_^

     
 6. Paul

  October 11, 2012 at 9:52 pm

  Epic!! Incredibil de savuros. Felicitari!

   
  • gascaprinapa

   October 12, 2012 at 11:57 am

   multumesc! pai te mai astept pe aici. curand mai pregatesc o moldovenisma. 🙂

    

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: